Отдел "ХРАНЕНЕ И ТЕХНОЛОГИЯ НА ФУРАЖИТЕ"

Доц. д-р  - Мариана Петкова - ръководител отдел

    

  • Биография:

    Образование

    Висше, ВИЗВМ Стара Загора, 1978 год.

    Докторат

    1998 год. ИЖН Костинброд на тема „Азотен метаболизъм и оползотворяване на протеина в храносмилателния тракт на преживни животни в зависимост от дажбените условия”

    Доцентура

    2003 год., ИЖН Костинброд, 04.02.04

    Специализации

    1983 год., Думерсторф Германия, 1,5 м.; 1991 год., Думерсторф Германия, 1 м.; 2003 год. Израел, 1 м.; 2008 год., Сърбия, 3 м.; 2011 год., Норвегия, 1 м.

  • Научни интереси
    1. Протеиново хранене и азотен метаболизъм при преживни животни.
    2. Повишаване оползотворяването на дажбените хранителни вещества чрез специфичен състав на дажбата, адитиви, технологии на хранене и др.
    3. Хранителна стойност на традиционни и нови фуражни източници.
    4. Органично производство на фуражи и продукти от животински произход.
    5. Технологии за почистване, съхранение и използване на оборския тор в условията на устойчиво животновъдство
     
  • Основна насоченост

    Обхват на компетентност

    1. Опит в организирането на изследвания по хранене, физиология и биохимия на храносмилането при преживни животни и технология на фуражите.
    2. Забележителен опит в разработване на лабораторни методи за контрол на качеството на фуражите и на продуктите от животински произход.
    3. Голям опит при работа в мултидисциплинарни научни екипи вклч. и международни.
    4. Много добър опит в разработване на проекти за транс-регионално, транс-национално и транс-гранично сътрудничество по програми на ЕС.
    5. Много голям опит в установяване и поддържане на контакти в национален и международен контекст, както и в организиране на научни прояви у нас и в чужбина.
    6. Опит като оценител на проекти по програми на ЕС, както и рецензент на научни материали за публикуване.
    7. Добро познаване на съвременната научна апаратура, оборудване и техника, приложими в науката по хранене, физиология и биохимия на храносмилането при преживни и непреживни животни
     
  • Участие в проекти:

     

    Повишаване здравето на селскостопанските животни и качеството на продуктите от тях чрез храненето, 2007-2010

    Проучване и комплексна оценка на млечни ферми със съвременни технологии, 2008-2011

    Technology of Animal Feed Safe for Animal, Human and Environment, Сърбия, Институт по хранителни технологии, Нови сад, Provincial Secretariat for Science and Technology, Voivodina, 2008-2011

    Ефективно оползотворяване на фуражите и намаление на вредите върху околната среда чрез хранене на традиционни, нетрадиционни, отпадъчни фуражи и адитиви и технологични обработки, 2011 – 2013

    • Повишаване на количеството и подобряване на качеството на животинската продукция без антибиотици, чрез използване на адитиви – пробиотици, ензими, растителни екстракти и други, 2004-2006
    • Оценка ефективността на говедовъдни ферми с различни размери и структура, 2004-2007

      Усъвършенстване на системите за селекция и развъждане на породи овце в България.

      Задача 1. Оптимизиране на вътрепородните генетични структури при високо млечни популации овце, 2004-2007

      Задача 2. Селекционни подходи за оптимизиране на месодайността при породата Ил де Франс и използването й в различни схеми на кръстосване, 2004-2007

    • Повишаване здравето на селскостопанските животни и качеството на продуктите от тях чрез храненето, 2007-2010

    • Проучване и комплексна оценка на млечни ферми със съвременни технологии, 2008-2011
    • Повишаване на количеството и подобряване на качеството на животинската продукция без антибиотици, чрез използване на адитиви – пробиотици, ензими, растителни екстракти и други, 2004-2006
    • Technology of Animal Feed Safe for Animal, Human and Environment, Сърбия, Институт по хранителни технологии, Нови сад, Provincial Secretariat for Science and Technology, Voivodina, 2008-2011

    • Ефективно оползотворяване на фуражите и намаление на вредите върху околната среда чрез хранене на традиционни, нетрадиционни, отпадъчни фуражи и адитиви и технологични обработки, 2011 – 2013

           2232 Костинброд, България, сп. "Почивка"

Tel.: .+359 721 68955 ; Мобилен: + 359 887 148 754  
fax: + 359 721 66029 
e-mail: inst_anim_sci@abv.bg 
Мариана Петкова - email: m_petkova2002@abv.bg