Отдел "ХРАНЕНЕ И ТЕХНОЛОГИЯ НА ФУРАЖИТЕ"
Проф. Лазар Козелов, PhD
-
Образование
Висше, зооинженер, ВИЗВМ, гр.Ст.Загора, 1977 г.
Докторат
1985 г., ИЖН, на тема: „Определяне оптималните параметри за смилане на сламата и сеното за угояване на телета и агнета".
Доцентура
1990 г. ИЖН, по шифър: 04.02.04 „Хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите”
-
-
Протеиново и енергийно хранене при преживни животни.
-
Подобряване оползотворяването на фуража и дажбите при преживни животни чрез различни технологични обработки
-
Повишаване съхраняемостта на различни сочни фуражи с добавка на органични и неорганични консерванти.
-
Оценка на енергийната и протеинова стойност на традиционни и нови фуражни източници.
-
Органично производство на фуражи и продукти от животински произход.
-
Технология на фуражите
-
Органично земеделие.
-
-
Обхват на компетентност
-
Оганизиране и провеждане на изследвания в областта на храненето и физиологията на преживните животни.
-
Провеждане на изследвания в областта на технологията на производство и съхранение на груби, сочни и концентрирани фуражи.
-
Оптимизиране на технологичните режими при производство на груби, сочни и концентрирани фуражи.
-
Консултиране на фермери при хранене на преживни животни.
-
- Участие в проекти:
- Повишаване на количеството и подобряване на качеството на животинската продукция без антибиотици, чрез използване на адитиви – пробиотици, ензими, растителни екстракти и други, 2004-2006
-
Повишаване здравето на селскостопанските животни и качеството на продуктите от тях чрез храненето, 2007-2010
- Ефективно оползотворяване на фуражите и намаление на вредите върху околната среда чрез хранене на традиционни, нетрадиционни, отпадъчни фуражи и адитиви и технологични обработки, 2011 – 2013
- Постигане на баланс на хранителните вещества на ниво ферма в България: средство за управление на устойчивото земеделие, 2009-2010
- Производство и качество на подобрени суравини – месо и мляко. Показатели и критерии за оценка, 2011-2014
-
Ефективно оползотворяване на фуражите и намаление на вредите върху околната среда чрез хранене на традиционни, нетрадиционни, отпадъчни фуражи и адитиви и технологични обработки, 2011 – 2013
2232 Костинброд, България, сп. "Почивка"
tel.: .+359 721
68940
fax: + 359 721 66029
e-mail: inst_anim_sci@abv.bg
e-mail:
kozelov@abv.bg