Отдел "ХРАНЕНЕ И ТЕХНОЛОГИЯ НА ФУРАЖИТЕ"

Проф. Лазар Козелов, PhD

    

  • Биография:

    Образование

    Висше, зооинженер, ВИЗВМ, гр.Ст.Загора, 1977 г.

    Докторат

     1985 г., ИЖН, на тема: „Определяне оптималните параметри за смилане на сламата и сеното за угояване на телета и агнета".

    Доцентура

    1990 г. ИЖН, по шифър: 04.02.04 „Хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите”

  • Научни интереси

    1. Протеиново и енергийно хранене при преживни животни.

    2. Подобряване оползотворяването на фуража и дажбите при преживни животни чрез различни технологични обработки

    3. Повишаване съхраняемостта на различни сочни фуражи с добавка на органични и неорганични консерванти.

    4. Оценка на енергийната и протеинова стойност на традиционни и нови фуражни източници.

    5. Органично производство на фуражи и продукти от животински произход.

    6. Технология на фуражите

    7. Органично земеделие.

  • Основна насоченост

    Обхват на компетентност

    1. Оганизиране и провеждане на изследвания в областта на храненето и физиологията на преживните животни.

    2. Провеждане на изследвания в областта на технологията на производство и съхранение на груби, сочни и концентрирани фуражи.

    3. Оптимизиране на технологичните режими при производство на груби, сочни и концентрирани фуражи.

    4. Консултиране на фермери при хранене на преживни животни.

 

  • Участие в проекти:
    • Повишаване на количеството и подобряване на качеството на животинската продукция без антибиотици, чрез използване на адитиви – пробиотици, ензими, растителни екстракти и други, 2004-2006
    • Повишаване здравето на селскостопанските животни и качеството на продуктите от тях чрез храненето, 2007-2010

    • Ефективно оползотворяване на фуражите и намаление на вредите върху околната среда чрез хранене на традиционни, нетрадиционни, отпадъчни фуражи и адитиви и технологични обработки, 2011 – 2013
    • Постигане на баланс на хранителните вещества на ниво ферма в България: средство за управление на устойчивото земеделие, 2009-2010
    • Производство и качество на подобрени суравини – месо и мляко. Показатели и критерии за оценка, 2011-2014
    • Ефективно оползотворяване на фуражите и намаление на вредите върху околната среда чрез хранене на традиционни, нетрадиционни, отпадъчни фуражи и адитиви и технологични обработки, 2011 – 2013

           2232 Костинброд, България, сп. "Почивка"

         tel.: .+359 721 68940  
         fax: + 359 721 66029 
         e-mail: inst_anim_sci@abv.bg 
         e-mail: kozelov@abv.bg